П’ять поширених помилок годування черепах

В даній статті ми розглянемо питання про харчування черепах. А точніше, про основні помилки у годуванні сухопутних і водоплаваючих черепах. Переходимо до п’яти найпоширеніших помилок у харчуванні черепах.

1. “Улюблена їжа”

Це той випадок, коли черепаху годують лише тим, що вона їсть, навіть якщо це неправильна їжа для неї. Часто черепахам дають неправильну їжу (наприклад, виноград для сухопутних черепах або м’ясо для хижаків) та аргументують це тим, що іншої їжі черепаха не їсть. Проте цю проблему можна вирішити шляхом звичайного голодування. Два тижні без їжі (що не є проблемою для здорової черепахи, оскільки вона може прожити без їжі до півроку), і вона почне їсти те, що ви запропонуєте, включаючи правильну їжу. Для сухопутних черепах – це трави. Для хижих черепах – риба (з кишечниками), равлики та трави та інші продукти.

Все про правильний раціон черепах написано в статтях за посиланнями:

2. Однотипна їжа (наприклад, давати хижій черепасі тільки філе риби, а сухопутній — тільки листя салату)

Харчування черепахи повинно бути якомога різноманітним. Наприклад, філе риби – це непотрібний білок, який не приносить користі. Рибу слід давати з усіма внутрощами та кістками. Крім того, у раціоні хижої черепахи повинні бути равлики, трави, субпродукти (печінка та серце яловичини або курки, як джерело вітаміну А), але не м’ясо. Усю їжу потрібно подавати у сирому вигляді.

3. Неправильна їжа

Сюди можна віднести будь-яку їжу, що не підходить для черепах. Часті помилки: подавати сухопутній черепахі фрукти, овочі або ягоди замість трав або сукулентів. Давати хижій черепасі м’ясо, філе риби без внутрощів, креветки. Зовсім безглуздо, якщо годувати черепах людською їжею (наприклад, кисломолочним сиром, хлібом, молоком і т. д.). Така їжа шкідлива для черепах, ЖКТ яких не призначений для такої їжі.

Читайте також  Оптимальна температура води для червоновухої черепахи. Важливі аспекти правильних температур

Сухопутних (травоїдних) черепах НЕ МОЖНА годувати:

  • Капуста білокачанна і пекінська, броколі, інші види капусти, помідори — мають високу концентрацію фосфору. Надлишок фосфору призводить до вимивання кальцію з кісткової тканини, що веде до рахіту.
  • Творогом, молоком, хлібом — ці продукти не засвоюються організмом черепахи, б’ють по шлунку та нирками, викликаючи ниркову недостатність.
  • Авокадо — (токсичний) для організму черепах
  • Цитрусові, виноград — тимпанія, бродіння
  • Картоплею
  • Редька — викликає дефіцит йоду та утворення зоба (збільшення щитовидки)
  • Шпинатом, горохом, квасолею, кукурудзою та іншими бобовими – підвищена кількість оксалатів, які порушують всмоктування кальцію
  • Фруктами та ягодами (для видів, які в природі їх не їдять)
  • Будь-якими видами перцю та селери
  • Огірками — сечогінне
  • НЕ МОЖНА годувати лише одним видом їжі на постійній основі. Наприклад, тільки салатом або кульбабами. Особливо не використовуючи в раціоні вітамінних та кальцієвих підкормок для рептилій.

Прісноводних (хижих) черепах НЕ МОЖНА годувати:

  • Філе риби без нутрощів і кісток — дефіцит вітамінів та мінералів
  • Жирною рибою (мойва, кілька, тюлька, салака) – сприяє перегодівлі
  • Кормом для інших тварин (наприклад, кішок, собак, тхорів, їжаків та інших теплокровних)
  • Сосиски, сардельки, ковбаса, крабові палички, сир
  • Кальмари — викликають помутніння очей в черепах
  • М’ясо тварин (яловичина, свинина, баранина, курка, індичка). Це не стосується субпродуктів, а саме печінки та серця курки, яловичини, баранини
  • Гаммарус — занадто білкова їжа. Крім того, в маленьких черепах він викликає здуття кишечника (тимпанію)
  • Незбалансованими дешевими сухими кормами для постійного годування (на постійній основі можна давати JBL Tortil, JBL Energil, JBL Agil Tetra Reptomin , Sera Carnivor, Sera Raffy)
  • НЕ МОЖНА годувати лише одним видом їжі на постійній основі. Раціон черепахи має бути максимально різноманітний. Наприклад, як уже говорилося раніше, філе риби без нутрощів – це лише білок, який не принесе користі. Риба повинна даватися з усіма нутрощами та кістками. Крім того, в раціоні хижої черепахи повинні бути равлики, трави, печінка і серце яловичини або курки (джерело вітаміну А), але не м’ясо. Вся їжа дається в сирому вигляді.
Читайте також  Продовжуємо експерименти з ґрунтом. Кокосовий субстрат в якості ґрунту сухопутної черепахи?

4. Часте годування (перегодування)

Вважається, що черепаху перегодовують, якщо годують її частіше, ніж раз у два дні. У всіх черепах дуже низький метаболізм, тому це означає, що їжа переварюється у них дуже довго. Правильний режим годування дорослої черепахи – один раз на 2-3 дні. Крім того, їжу слід подавати в першій половині дня, щоб черепаха достатньо нагрілася протягом дня і їжа правильно перетравлювалася.

Детальніше про частоту годування та наслідки недотримання правильної частоти годування дивіться у статті:

5. Відсутність кальцію та вітамінів в раціоні

В неволі практично нереально забезпечити черепаху тією кількістю вітамінів і мінералів, яку вони отримують у природі. Особливо травоїдним черепахам. Тому разом з їжею в раціон потрібно додавати спеціальні добавки кальцію та вітамінів на постійній основі. Їх завдання – насичувати їжу необхідними елементами, імітуючи правильне харчування. Крім основних проблем зі здоров’ям, пов’язаних з відсутністю вітамінів і мінералів (гіповітамінози, рахіт та ін.), це також призводить до того, що черепаха починає їсти грунт, камені, або навіть килимок берега. При правильному харчуванні і стабільному джерелі кальцію та вітамінів через декілька місяців ця поведінка зникне.

Список усіх недугів, пов’язаних з неправильним раціоном читайте у статті:

Як черепаха може отримати необхідні вітаміни і кальцій в неволі?

Основою раціону (наприклад, в середньоазіатської черепахи ) повинні бути бур’яни. Тому кальцієва і вітамінна підкормка є обов’язковими для сухопутних черепах і всіх травоїдних рептилій.

Штучні підкормки (Рекомендовані виробники підкормок для рептилій. Застосування)

За великим рахунком, ми маємо слабке уявлення про харчування рептилій. Відтворити природний раціон, в якому присутні всі компоненти в необхідній кількості, що тварина їсть в природі (саме в тому середовищі де вона мешкала і адаптувалася) практично неможливо.

Читайте також  Кістка (панцир) каракатиці, сепія. Чи є черепасі від неї користь?

Черепаха, що живе в неволі зі штучним освітленням і не має можливості вибирати харчування, яке їй необхідно, має отримувати набагато більше кальцію, ніж в природі. Крім того, вона повинна отримувати інші важливі елементи в правильному співвідношенні та достатній кількості.

З цієї причини на допомогу приходять супліменти (вітамінні та кальцієві підкормки). Завдання підкормок насичувати їжу всіма необхідними вітамінами, імітуючи правильне харчування.

Детальніше про те, які підкормки бувають і як їх правильно давати читайте в статтях:

IMG_0997-min

Обов’язково ознайомтеся з усіма важливими аспектами в догляді черепах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *