Відкрито сезон бур’янів. Заготівля трав на зиму. Поговоримо про харчування середньоазіатських сухопутних черепах.

Весна — прекрасна пора року. Без перебільшень можна сказати, що це велике свято для всіх сухопутних черепах, адже настав період молодих бур’янів. Отже, поговоримо про харчування середньоазіатських сухопутних черепах.

Черепахи тут нічим не відрізняються від людей, і найкраще отримують вітаміни з корисною для їхнього виду їжею. Але ключовий момент тут не стільки у вітамінах, скільки в оптимальному, збалансованому та правильному харчуванні. Адже для середньоазіатських сухопутних черепах підходить тільки та їжа, яка розрахована на їх ШКТ (Шлунково-кишковий тракт).

Середньоазіатських черепах не можна годувати овочами та фруктами, як дехто вважає. Основний корм для цього виду тварин: трави, сіно, сухоцвіти, сукулентні рослини, і тільки потім, наприкінці списку, можливо овочі, і то у вигляді деяких винятків.

Раціон

Складаючи раціон середньоазіатської черепахи орієнтуйтеся на природні харчові вподобання черепах, і на те, чим вони харчуються в природі. В наших краях аналогом таких рослин є бур’яни. Наприклад, такі:

  • Кульбаба (листя і квітки)
  • Кропива
  • Подорожник
  • Конюшина (листя та квітки)
  • Бодяк
  • Снить
  • Інші дозволені рослини
Черепаха ест

Деякі з цих рослин можна давати на постійній основі, а деякі необхідно чергувати та обмежувати. Докладніше про ці та інші рослини дивіться за посиланням:

І зараз найкращий час їх збирати, адже на вулиці все так зазеленіло! Найбільші ласощі для ваших черепах – це кульбаба (бутони і листя). Так, саме це поширена рослина, що скрізь росте. Також з великим задоволенням вони вживають інші бур’яни зі списку.

Важливо давати якнайбільше різноманітності. Як розпізнати будь-яку рослину і дізнатися чи можна давати її черепасі читайте в статті за посиланням:

IMG_1040
IMG_7805

Готуйте санчата влітку

Не вигадуйте велосипед, не шукайте на сайтах або в зоомагазинах спеціальні корми, які коштують грошей, а деякі з них можуть нашкодити! Просто не полінуйтеся один раз на рік, у сезон, нарвати трави зі списку. Важно зробити це саме зараз, в пік росту, коли зелень свіжа і сповнена життя.

Читайте також  Основа основ у догляді сухопутних черепах (коротко про головне)

Увага!

Не забувайте: в черепах дуже низький метаболізм і вся їжа перетравлюється довго (за нашими мірками). Тому не треба годувати їх щодня горою свіжої трави, бо весна на вулиці і вона пройде. Не годуйте черепаху на рік вперед!). Не перестарайтесь.

Все має бути розмірено та збалансовано. Залежно від розміру черепахи її потрібно годувати 2-4 разів в тиждень, в першій половині дня.

Головне посилання цієї статті — весна ідеальний час для заготівлі їжі на зиму. Йдете до максимально віддвлених від доріг, фабрик, виробництв місць. Берете великий пакет і збираєте трави (можна перемішувати). Не потрібно кожному виду трави окремий мішечок. Так черепасі буде навіть ліпше, адже в кожній траві своя незамінна користь. Вдома промийте врожай, трохи просушіть і закиньте в морозильну камеру.

Порада: Спростіть собі життя. Розділіть всі трави на рівні разові порції і запакуйте в маленькі вакуумні пакетики, або замотайте кожну порцію в стретч-плівку (економніший варіант). В зимовий період діставатимете по одному пакетику.

Це набагато краще, ніж діставати весь пакет трав і довбати шматки трави або ж чекати поки розморозиться весь пакет, потім назад ховати в морозильник і так по колу весь рік (багаторазове заморожування/розморожування шкідливе для будь-якого продукту!).

Не полінуйтеся заготовити трави прямо зараз, щоб до настання зими ви і ваш улюбленець були готові!

Якщо черепаха у вас зовсім недавно і ви хочете детальніше ознайомитися з принципами утримання, то обов’язково прочитайте нашу статтю. В ній докладно описані всі основні аспекти догляду середньоазіатської сухопутної черепахи:

Інші корисні статті про харчування черепах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *