Волога камера для сухопутної черепахи

Черепаха —недостатньо вивчена, хоча і досить популярна домашня тварина. Тенденції з її догляду та утримання змінюються з року в рік, а іноді бувають навіть спірними.

До речі, про це є навіть окрема стаття:

В будь-якому випадку, доля черепахи лежить на плечах власника і його завдання — вивчити необхідну інформацію та проаналізувати поведінку, зовнішній вигляд та стан своєї черепахи відповідно до умов, які він надав. Дізнатись що може бути краще для конкретного виду: який вид ґрунту використовувати, яких рослин дати більше, яких менше, cкласти правильний раціон, підібрати оптимальний кальцій та вітаміни.

Завдання власника черепахи — надати всі необхідні речі, що будуть найкраще імітувати природне середовище тварини. Про одну з таких, а саме вологу камеру, ми і поговоримо в цій статті.

IMG_0758

Навіщо черепасі волога камера?

У цій статті буде описано як зробити вологу камеру для сухопутної черепахи. Це не останній елемент у тераріумі, особливо тих черепах, які більше всього схильні до неправильного зростання панцира. Наприклад, середземноморські, зірчасті, пантерові, шпороносні черепахи. У своєму середовищі черепахи люблять зариватися у вологий рихлий ґрунт, що сприяє правильному зростанню панцира. При копанні щільний вологий грунт обволікає панцир, плавно розподіляючи навантаження. Той самий принцип обов’язково потрібно повторити в тераріумних умовах , якщо грунт не на основі землі або піску.

У Роксі в тераріумі за основу взято тріску. Це тимчасове рішення, яке, чесно кажучи, затяглося через непросту реалізацію ґрунтів на піщаній/земельній основі. У тераріумі з ґрунтом, що не тримає вологу, повинна бути волога камера — пластикова коробка (лоток) з кришкою та отвором тільки для входу/виходу черепахи. Усередині повинен бути шар вологого ґрунту, в який черепаха може повністю закопатися з панциром, тим самим використовуватиме призначення вологої камери.

Читайте також  Що таке ультрафіолет і для чого він потрібен? Без яких ламп неможна утримувати черепах та які лампи не підходять черепахам. Відмінності ультрафіолетової та інфрачервоної лампи

Зазвичай для вологої камери використовується болотний (торф’яний) мох сфагнум, як субстрат, що відмінно утримує вологу. Він має багато корисних властивостей, які перешкоджають зростанню плісняви чи грибків. Ще сфагнум не нашкодить черепасі, якщо потрапить в їжу. Крім того, він не дуже дорогий.

Головні особливості сфагнуму — його повітропроникність, що дозволяє довго підтримувати вологу в камері, в той же час це робить його неймовірно легким. Навіть бавовна не похизується обсягом вологи, яку може увібрати в себе сфагнум. Зволоження відбувається поступово. В результаті землесуміш, що містить його, буде завжди вологою та не перезволоженою. Дезінфікуючі та антибактеріальні властивості сфагнуму настільки високі, що він знайшов застосування навіть у медицині!

Вологу камеру потрібно перевіряти на рівень вологості і при необхідності змінювати сфагнум на свіжий.

Звичайно ж, не забуваємо і про самі необхідні , життєво важливі речі: УФ лампа, температури, вода і добре продумане харчування, що підходить для конкретного виду тварини.

Як я зробив вологу камеру для Роксі

  • Для початку я зібрав все необхідне: придбав 11 упаковок моху (кількість залежить від розміру ємності) і знайшов пластиковий контейнер необхідних розмірів
  • У контейнері вирізав отвір під розмір черепахи і зашліфував його краї
  • Контейнер наповнив мохом, попередньо змочивши його водою
  • Місткість вийшла досить чималих розмірів (37 см на 27 см на 25 см). У наш тераріум вона не влазила, тому довелося відкрутити декоративну гілку
  • Вся тріска відсунулася вбік, щоб можна було зручно встановити вже готову вологу камеру наповнену мохом
  • Після встановлення тріску відсунув назад за краї камери і встановив корч при вході в камеру, щоб зробити більше акуратний та естетичний вхід у нірку з вологим ґрунтом. Тріску відсипав у порожнечі по краях камери, щоб Роксі змогла вилізти на сам контейнер, тим самим з нашої камери ще й вийшов другий поверх з додатковою площею для маневрів.
Читайте також  10 великих змін в утриманні черепах за останні 10 років

У результаті ми встановили вологу камеру в тераріумі і отримали чимало плюсів. Надали черепасі більше вибору, якого і так мало в тераріумних умовах. Роксі вибере сама: грітися на камінні під лампами, дертися на другий поверх до свого будиночка в тінь або закопатися в вологий ґрунт у камері. Тим самим запобігши в подальшій перспективі неправильне зростання свого головного дому – панцира.

Мох сфагнум (влажная камера)
Мох сфагнум (влажная камера)
Фото 30.03.2018, 14 04 05
2222
4444
3333
Вход в влажную камеру
IMG 0752
555
Мох сфагнум (влажная камера)Фото 30.03.2018, 14 04 05222244443333Вход в влажную камеруIMG 0752555

Обов’язково ознайомтеся з важливими аспектами в догляді черепах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *