Продовжуємо експерименти з ґрунтом. Кокосовий субстрат в якості ґрунту сухопутної черепахи?

Ґрунт для сухопутної черепахи — один із найсуперечливіших моментів у догляді черепах. Приготування правильного ґрунту потребує деяких знань та підготовки. Наприклад, не можна селити черепаху на ґрунт на основі піску або землі, не будучи впевненим на 100%, що черепасі не бракує вітамінів та мінералів. Інакше вона стане його поїдати в спробах заповнити дефіцит. Однак це може призвести до закупорки кишечника і навіть загибелі. Тому такі різні, на перший погляд, теми, як ґрунт і підкормки для рептилій, насправді мають велике відношення один до одного. Як бачимо, ґрунт охоплює чимало сторін в життєдіяльності сухопутної черепахи.

Читайте про це більш детально тут:

Останнім часом на англомовних ресурсах почали частіше рекомендувати кокосовий субстрат як основний ґрунт для сухопутних черепах. Кокосове волокно (також відоме як кокосовий пил, кокосова земля або просто кокос) — це стружка з кокосового лушпиння. В цьому пості я хочу розповісти чому це дійсно гарний тип ґрунту для сухопутної черепахи.

По-перше, кокосовий субстрат вважається безпечним і не токсичним для багатьох рептилій в якості основного субстрату. По-друге, його консистенція нагадує той самий супісок. Однак, у випадку зі степовою (наприклад, середньоазіатською) черепахою, його необхідно змішати із землею або піском, щоб досягти досить пухкої консистенції. Для степових черепах використання тільки кокосу це занадто волого. Хоча і багато власників цілком безпечно використовують його як основний субстрат для своїх черепах.

Читайте також  Чим харчуються черепахи. Чим потрібно годувати черепах в домашніх умовах. Чим неможна годувати черепах. Все про харчування сухопутних та водоплавних (хижих) черепах?

Однак «безпечно» і «доречно» різні речі. Тому, розглянемо як можна поєднати ці поняття. Розглянемо як відбувалося змішування ґрунту в тераріумі Роксі та Туко.

kokos-2

Продається кокосовий субстрат у вигляді пресованих брикетів (на фото). Після намокання та розпушення, його виходить у кілька разів більше, ніж було в упаковці.

kokos

Добре змочений кокосовий субстрат нагадує землю

Що зараз відбувається з ґрунтом у тераріумі Роксі та Туко?

Природний грунт (земля, пісок, супісок) — це значною мірою та річ, по якій черепахи ходять в дикій природі, а не по кокосу! Такі ґрунти забезпечують набагато більш здорове та природне середовище для корисних бактерій, ніж стерильний кокосовий наповнювач. Проблема тільки в тому, що природний ґрунт не дуже добре утримує вологість, і досить швидко в тераріумі робиться запилено.

Тому найкраще змішати цих два різних “світи” і отримати тераріумну версію ідеального ґрунту для своєї сухопутної черепахи.

Але, забігаючи наперед, скажу, що немає правильного чи неправильного способу зробити це. Покажу, як це робив я на своєму прикладі. Все відбувалося не в один момент, враховуючи всі мінуси ґрунту, що використовувався до цього.

Скориставшись цим прикладом, ви зможете підготувати правильний грунт практично відразу!

IMG_2125-min
В даний момент в тераріумі Роксі та Туко наступний склад ґрунту: суглинок + пісок + земля + кокосовий субстрат

“Еволюція” ґрунту в тераріумі Роксі та Туко

IMG_0758

На початку була тріска. Тимчасове рішення, яке затягнулось по часу. Хоча і разом з цим наповнювачем використовувалася волога камера, все ж таки було вирішено, що час переходити на супісок, як більш природний тип грунту.

roxy-supes

Отже, після тріски було вирішено переходити на супісок. Накопавши і підготувавши ґрунт, через деякий час було виявлено, що це все ж таки не супісок, а суглинок. Додавши до суглинку землі та піску отримав нову суміш. Назвемо її “імітація супіску”.

IMG_9312

Отже, чи вдалося здійснити імітацію супіску? Найімовірніше: по-перше, грунт вийшов досить пухкий, по-друге, після його висихання він перестав скомкуватися та “кам’яніти”.

IMG_2131-min

Але дізнавшись про кокосовий субстрат, було вирішено продовжити експеримент і додати ще й його в нашу суміш.

Отже, приблизно вийшов наступний склад:

суглинок – 35%, чиста земля – 20%, пісок – 20%, кокосовий субстрат – 25%.

Що вийшло в результаті?

Враховуючи плюси та мінуси кожного типу ґрунту отримали суміш, що задовільняє потребам сухопутних черепах. Суглинок + пісок + земля створили хороший рихлий грунт для копання, а додавання деякої кількості кокосового субстрату посприяло кращому утриманню вологи в грунті.

Читайте також  Стрижка кігтів сухопутних черепах. Як правильно обстригти кігті черепасі?

Дивіться інші корисні статті щодо утримання сухопутних черепах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *