Чому УФ лампа для рептилій може працювати марно?

В цій статті ми розберемося як правильно використовувати ультрафіолетову лампу, щоб від неї була користь. Сонце (ультрафіолет та тепло) виконує величезну роль у житті черепах та всіх рептилій. З цієї причини в домашніх умовах використовуються дві лампи, які замінюють функції сонця. З лампою, що гріє, все досить просто, а ось з ультрафіолетом все не так однозначно. По-перше, для рептилій підходять тільки спеціальні УФ лампи та ніякі інші (список заборонених ламп є в статті за посиланням). По-друге, серед спеціальних УФ ламп для рептилій, є достатня кількість виробників, але не всі з них дають заявлений рівень корисного ультрафіолету. Але, що найголовніше, УФ лампи потребують постійної заміни, навіть якщо продовжують працювати. Це залежить від виробника (лампи дорогого сегмента потрібно міняти в рази рідше).

Далі ми розглянемо, які чинники можуть вплинути, зрештою, на якість ультрафіолету, що отримується тваринам. Для багатьох людей деякі пункти можуть бути очевидними. Але для недосвідчених кіперів ці поради можуть бути дуже корисними.

Неправильна висота розташування

Чим далі від рептилії знаходиться УФ лампа, тим відповідно слабший ультрафіолет, який вона отримує. Тому УФ лампа повинна знаходитись на відстані, яку вказує виробник ультрафіолетової лампи на упаковці або на офіційному сайті. Істотне нехтування правильним розташуванням УФ лампи може негативно позначитися на здоров’ї рептилії.

IMG_5511

Використання лампи зі слабким спектром UVB

Ультрафіолет буває трьох типів. Детально про природу ультрафіолету описано в статті за посиланням. Якщо дуже коротко, то через ультрафіолет типу Б (UVB) рептилії отримують вітамін D, який згодом бере участь у синтезі кальцію. Без нього розвиватиметься метаболічна хвороба кісток (рахіт). Підбирати рівень UVB потрібно, виходячи з того, яку рептилію ви маєте. Якщо у вас червоновуха, болотяна, середньоазіатська черепаха (популярні види черепах, що містяться вдома), агама або хамелеон, то потрібно використовувати спеціальну УФ лампу для рептилій зі спектром UVB 10%. Малий спектр буде недостатнім і не принесе суттєвої користі. УФ лампи зі слабким спектром UVB підійдуть хіба що для амфібій, змій чи тіньових мешканців.

Перешкода (наприклад, скло, сітка та ін.)

Природа ультрафіолету така, що він може затримуватися чи взагалі не проходити через певні перепони. Стосується це, в першу чергу, UVB випромінювання (саме воно відповідає за вироблення вітаміну D). Тому на наші планеті максимальний рівень близько 10% UVB (інше затримує озоновий шар). УФ лампа повинна розташовуватися так, щоб на шляху від неї до тварини взагалі не було перешкод.

Читайте також  Що варто дізнатись перед тим, як завести черепаху? Що потрібно зробити перед тим, як завести черепаху? 10 рекомендацій

Наприклад:

  • Скло та полікарбонат майже повністю затримують ультрафіолет спектру Б (UVB)
  • Оргскло — повністю або частково
  • Прозорий пластик (поліпропілен) — частково (губиться чверть)
  • Сітка (в деяких тераріумах така використовується замість кришки) – частково

Тому, для отримання твариною цінних УФ-променів, ультрафіолетова лампа для рептилій повинна знаходиться так, щоб тварина мала змогу підійти безпосередньо під нею. Ніяк інакше.

Використання УФ лампи довше за корисний термін УФ-випромінювання

Ультрафіолетова лампа для рептилій — це люмінесцентна лампочка зі спеціальним люмінфоровим покриттям усередині, яке перетворює світло на ультрафіолет спеціальних характеристик. Люмінофор поступово вигоряє з часом експлуатації. Тому така лампа є витратним матеріалом і за рахунок власної конструкції випромінює ультрафіолет не завжди, а протягом певного часу.

З цієї причини ультрафіолетові лампи для рептилій потребують постійної заміни. Лампи від дешевих виробників підлягають заміні набагато частіше, і навпаки – дорогі лампи потрібно замінювати приблизно раз на рік. В середньому по всіх виробниках УФ ламп для рептилій: від 3 до 12 місяців. Якщо пройшов термін, протягом якого УФ лампа випромінює ультрафіолет (навіть якщо вона продовжує бути в робочому стані), від неї вже не буде ніякого користі.

Недостатнє використання

Завдання правильної УФ лампи для рептилій замінити корисні властивості сонця в тераріумі. Це означає, що УФ лампа повинна світити весь світловий день з ранку до вечора (близько 10 годин на добу). Рептилія (наприклад, черепаха) протягом дня в залежності від своїх потреб або лежить під лампами або сидить в тіні. Так вона регулює кількість отримуваного вітаміну D від ультрафіолету. Тому буде великою помилкою вмикати УФ лампу лише на пару годин. Або примусово опромінювати тварину, виставляючи її під лампи. УФ лампа разом з лампою, що гріє, повинні світити разом з ранку до вечора і тварина в міру своїх біологічних потреб виходить на «сонце» або ховається в тінь.

Неправильне положення компактної ультрафіолетової лампи

Компактні УФ лампи бувають стандарту Compact 3U (у формі зігнутих трубок) та спіральні .

Читайте також  Скільки часу повинна працювати УФ лампа для черепах на добу?

Як серед Compact 3U (наприклад, Arcadia, Zoo Med) так і серед компактних спіральних ультрафіолетових ламп (наприклад, JBL) є хороші виробники. Але потрібно враховувати дуже важливу експлуатаційну особливість компактних УФ ламп типу Compact 3U. У таких лампах випромінювання йде з боків лампи. Якщо вішати її вниз як грушу, вона видає в 3 рази менше ультрафіолету від кінчика лампи, ніж вішати горизонтально. Це не стосується компактних ультрафіолетових ламп спіральної форми, як у JBL. Таку лампу можна вішати під будь-яким кутом.

Типы компактных люминесцентных УФ ламп
Компактні УФ ламп спіральної форми та Compact 3U
Расположение УФ лампы

Таке зображення можна зустріти на ультрафіолетових лампах типу Compact 3U

На завершення

У статті були перелічені основні причини, через які УФ лампа для рептилій може не принести користі тварині. Серед них найчастіша це, мабуть, нехтування терміном заміни. Часто люди змінюють лампи тільки тоді, коли вони перегорять. Певною мірою (особливо для недосвідченого кіпера) це може здаватися дуже логічним. Однак, слід пам’ятати, що ультрафіолетова лампа для рептилій випромінює корисний для них ультрафіолет протягом певного терміну і найчастіше він набагато менший за термін працездатності лампи. Виконуйте заміну УФ лампи в залежності від марки, навіть якщо лампа продовжує бути в робочому стані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *