УФ лампа JBL Reptil Desert UV 23 W для СУХОПУТНИХ та ВОДОПЛАВАЮЧИХ черепах. Яку УФ лампу вибрати для червоновухої черепахи?

У цій статті ми обговоримо яку УФ лампу найкраще вибрати для червоновухої черепахи (мабуть, однією з найпопулярніших видів черепах, що містяться в неволі).

Довго вважалося, що червоновухій черепасі цілком вистачає УФ лампи з УФ-індексом близько 5-7% UVB. Але червоновухі черепахи відносяться до 4 зони Фергюсона, а це означає, що вони засвоюють ультрафіолет до 9-10% УФ-індексу. Група вчених зоологів і герпетологів проводили виміри в ареалі проживання червоновухих черепах (Північна Америка). З’ясувалося, що червоновухі черепахи засмагають на відкритому сонці, коли воно знаходиться в зеніті, отримуючи при цьому максимальний рівень ультрафіолету. Хоть вони є хижаками і можуть отримувати невелику кількість вітаміну D3 з їжею, вітамін D, який черепахи отримують від УФ-випромінювання не можна нічим замінити. Виявляється, що червоновухі черепахи, без перебільшення, не менш сонцелюбні ніж сухопутні.

Синтез вітаміну D у черепахи є дуже складним та важливим процесом, особливо у неволі. Без якісної УФ лампи в домашніх умовах, життя червоновухої черепахи буде, м’яко кажучи, неприйнятним. Ставити слабку ультрафіолетову лампу для черепахи — це гроші на вітер.


Яку УФ лампу вибрати для червоновухої черепахи?

Вибираючи ультрафіолетову лампу для своєї тварини, ви повинні бути впевнені у її ефективності та безпеці. Неякісна або неправильна УФ лампа може завдати серйозної шкоди тварині. Детальніше →

УФ лампу для черепахи (як і для іншої рептилії) потрібно вибирати, перш за все, за рівнем UVB (ніяк не за розміром акваріума або самої черепахи). Для більшості черепах (у тому числі і красновухою) він повинен становити не менше ніж 10% UVB.

Серед компактних ультрафіолетових ламп JBL, JBL Reptil Desert UV 23W має 10% спектр UVB. Дана ультрафіолетова лампа призначена для більшості видів черепах, у тому числі червоновухих, середньоазіатських, болотяних, зірчастих, єгипетських, грецьких, тріоніксів. А також для інших мешканців тераріуму або акваріуму, які потребують ультрафіолетового випромінювання від 10% UVB. Наприклад, бородатих агам чи ігуан.

Читайте також  Чим замінити УФ лампу для черепах? Чи можливо замінити УФ лампу підкормками чи таблетками з вітаміном D?

Червоновухим черепахам рекомендується використовувати УФ лампи з 10% UVB і навіть більше. Особливо (!) якщо черепаха маленька та/або до цього не отримувала необхідний рівень ультрафіолету. Тому серед ламп марки JBL, УФ лампа JBL Reptil Desert UV 23W є найкращою лампою як для сухопутних, так і для водоплавних черепах.

Ще потрібно враховувати той факт, що основна частина черепах, так чи інакше, хворі через постійну нестачу якісного УФ-випромінювання. Найкраще замінити його в домашніх умовах можна лише УФ лампами якісних виробників.

JBL Reptil Desert UV 23W
JBL Reptil Desert UV 23W

Як вибрати справді корисну УФ лампу для рептилії?

Купуючи лампу від такого виробника як JBL, ви отримуєте більш тривалий період УФ-випромінювання (1 рік), ніж лампи бюджетного сегменту (3-4 місяці), адже всі УФ лампи для рептилій потребують періодичної заміни. Постійне використання ультрафіолетової лампи веде до повільного вигоряння люмінофора і лампа з часом втрачає свої властивості. Залежить це передусім від виробника. УФ лампи бюджетних марок (наприклад, ExoTerra або Trixie) необхідно змінювати набагато частіше, ніж УФ лампи від виробників у дорожчому сегменті (наприклад, JBL, Arcadia, Zoo Med). Стосується це і якості самого УФ-випромінювання: в дешевих лампах ультрафіолет не завжди на прийнятному рівні.

Це досить велика тема і докладніше розібратися в цьому допоможуть статті за посиланнями:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *