Чому червоновуха черепаха відкриває рота? Пневмонія в черепах. Запалення легенів

Неправильні умови утримання черепах рано чи пізно призводять до певних проблем. У червоновухих черепах серед таких нерідко зустрічається пневмонія. 

Чому це відбувається?

Черепаха — істота, яка вкрай залежна від довкілля. Це середовище необхідно організувати в тераріумі чи акваріумі. Детальніше → 

Насамперед, йдеться про температури (на березі та в воді). Нехтування правильними температурами, утримання черепахи без ламп або випуск на підлогу квартири рано чи пізно призведе до пневмонії. Наприклад, найменший протяг, навіть той, якого ми не відчуваємо на підлозі, може бути згубним. Зволікання в лікуванні цього недугу є фатальним.

Які черепахи схильні до пневмонії?

  • Схильні всі черепахи, проте частіше зустрічається у водоплавних черепах
  • Червоновухі черепахи, яких продають. Наприклад, на ринках, на вулиці, інших холодних приміщеннях. Хвороба може проявитися через кілька днів після покупки
  • Черепахи, які проживають у неправильних умовах утримання. Детальніше →
  • Черепахи, яких неправильно транспортували. Детальніше →

Стадії пневмонії в черепах:

  • Пневмонія 1-ї стадії — “волога” або “мокра” пневмонія. Зазвичай виникає раптово та протікає гостро. Характерно велике виділення слизу з рота та носа тварини. Непоодинокі випадки ядухи через рясні виділення ексудату.
  • Пневмонія 2-ї стадії — “суха” пневмонія. Протікає із першої стадії захворювання, але може виникати як самостійний процес. Характерні жовтувато-зелені щільні гнійні нашарування, які, як і в першій стадії, можуть викликати ядуху.
  • Мікотична пневмонія — дана форма захворювання виникає в тварин зі слабким імунітетом, в міру поганих умов утримання та мізерного або неправильного раціону. В групу ризику часто потрапляють пустельні черепахи і тварини, що довго лікувалися антибіотиками. Черепахам та іншим рептиліям необхідно давати спеціальні підкормки для рептилій, насичуючи їжу необхідними вітамінами та мінералами, імітуючи правильний природний раціон. Детальніше →
Читайте також  Догляд (утримання) середньоазіатської сухопутної черепахи. Все в одній статті

Симптоми пневмонії у черепах:

  • Дихання ротом, хрип, пускання бульбашок. При різкому забиранні голови в панцир можна почути булькающий звук, що нагадує хрип. Здорові черепахи завжди дихають носом. Дихання ротом – це вже патологія. Трапляється через те, що забивається трахея, і черепаха не може дихати носом. Це вкрай небезпечний стан. Найчастіше, якщо черепаха вже дихає ротом – це ознака останніх стадій захворювання.
  • Виділення з рота та ніздрів. Надмірний ексудат виділяється з рота та ніздрів. На останніх стадіях може спричинити ядуху.
  • Водоплавні черепахи з пневмонією нахиляються на бік через скупчення ексудату в ураженій легені і не можуть пірнути. Іноді можуть занурюватись на дно. Зазвичай таке плавання на боці супроводжується нежиттю. Якщо нежить не спостерігається, це може бути симптомом іншого захворювання. Наприклад, здуттям кишечника (часто від неправильного харчування). Примітно, що найчастіше уражається ліва легень.
  • Відсутність апетиту та зниження активності. Черепаха відмовляється приймати їжу і стає млявою та неактивною.
  • Водоплавна черепаха постійно сидить на березі. Таке також може зустрічатися через неправильні температури у воді і на суші. Детальніше →
  • Бліда слизова
  • У сухопутних черепах може різко підвищитися активність: вони починають гасати по всьому тераріуму, здійснювати нетипові рухи. Напади активності змінюються періодами депресії.
  • Чихання та задишка, щоб прочистити ніздрі чи рот. Черепахи можуть терти голову передніми лапами в марних спробах прочистити ніздрі.
  • Втрата ваги та зневоднення
  • Черепаха видає характерні звуки (наприклад, писки чи клацання)
Снимок экрана 2021-05-30 в 09.43.22

Лікування

При виявленні симптомів запалення легень у черепах необхідно терміново вживати заходів. Найменше зволікання може бути згубним. Лікування пневмонії у черепах зазвичай супроводжується ін’єкціями антибіотиків. Крім того, черепаха може мати кілька захворювань відразу, і багато захворювань складно діагностувати без аналізів і огляду герпетологом очно. Він повинен визначити стадію захворювання та призначити відповідне лікування. Тому до початку самостійного лікування зверніться до клініки та перевіреного фахівця з (!) екзотичних тварин або проконсультуйтеся з таким віддалено, якщо в вашому місті немає фахівця. Детальніше →

Читайте також  Жирові яйця черепах. Що робити, якщо черепаха знесла яйце?

На закінчення відзначимо, що черепахи — досить витривалі істоти і, крім того, довгожителі. Але вони не здатні вижити в умовах, які різко відрізняються від звичного для них середовища. Дотримуйтесь всіх умов утримання своєї тварини і ви можете не турбуватися про її здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *