Годування Роксі. Як часто відбувається годування та що входить в основу раціону. Декілька слів про підкормки (+ відео)

Раніше в статтях вже обговорювалося харчування середньоазіатських черепах:

Ця стаття буде присвячена раціону та підкормкам Роксі і відноситься до блогу середньоазіатської сухопутної черепахи. Цей вид черепах є повністю травоїдним. Фрукти та овочі не є звичними продуктами для середньоазіатської черепахи. Тому основа раціону Роксі повністю складається з того, на що розрахований шлунково-кишковий тракт такої тварини. Переважна більшість пустельних видів черепах харчується сукулентами, кактусами, різноманітними ефемерними рослинами, сухими травами. Годування фруктами, овочами та іншою їжею веде до білкового перегодовування (неправильного зростання панцира), бродіння, тимпанії та інших проблем.

Тому краще всього раціон середньоазіатської черепахи в домашніх умовах можна замінити бур’янами: у сезон свіжими, в зимовий період сушеними та мороженими. Перед годуванням морожені трави потрібно розморожувати до кімнатної температури.

Черепаха ест

Раціон Роксі

В основу раціона Роксі входять наступні трави:

  • Кульбаба (листя і бутони)
  • Подорожник
  • Молода кропива
  • Конюшина
  • Бодяк
  • Чебрець
  • Снить (яглиця)

Але, часто бувають також інші дозволені лугові трави. Як розпізнати будь-яку рослину за допомогою смартфона і дізнатися чи можна давати її черепасі читайте у статті за посиланням

Крім того (не часто):

  • Бадилля моркви
  • Бадилля буряку
  • Листя салату
  • М’яке сіно

Інколи (дуже рідко):

  • Рукула
  • Терта морква
  • Кімнатні рослини (наприклад, хлорофітум, товстянка)

Частота годування

Роксі — не молода черепаха, тому годування відбувається не дуже часто за людськими мірками. Приблизно один раз на 2-3 дні, виключно вранці (для правильного метаболізму). В природі середньоазіатські черепахи не бачать їжу щодня (а можуть взагалі не їсти тижнями) і, звичайно ж, в домашніх умовах черепаха буде їсти стільки їжі, скільки ви їй дасте. Однак робити це не варто. Панцир та кістки зростають повільніше, ніж «решта» черепахи, тож для його правильної форми необхідний досить помірний та специфічний раціон.

Читайте також  Відкрито сезон бур'янів. Заготівля трав на зиму. Поговоримо про харчування середньоазіатських сухопутних черепах.
IMG_9683-min

Детальніше про корисні та шкідливі рослини дивіться за посиланням:

Але що люди часто роблять від незнання? Замість жорстких і багатих клітковиною для нормального травлення (тонінами і алкалоїдами, щоб не розмножувалися паразити) листями та квітами, які черепахи отримують у природі, їм дають соковиті салати, овочі, а то й фрукти. Досить часто черепах сприймають як інших домашніх улюбленців, яких потрібно годувати щодня. Однак середньоазіатська черепаха – це дика пустельна рептилія з дуже низьким метаболізмом. Таке годування явно не для неї.

Якщо черепаху годувати занадто часто і якщо в раціоні переважає білкова їжа, то тіло черепахи росте швидше за панцир і повільно «розпирає» його зсередини. З’являються широкі лінії росту на панцирі (карапакс іншого кольору та ширини, ніж у природних черепах), карапакс починає випинатися, випирають пахи та пахви. Типова перегодована середньоазіатська черепаха в домашніх умовах з неправильним раціоном нагадує пиріжок або гамбургер. Це одна з причин, чому природники на вигляд так сильно відрізняються від черепах, що живуть в домашніх умовах.

Тому, крім того, що черепаху потрібно годувати правильно, дуже важливо її не перегодовувати!

Читайте детальніше:

Підкормки

Раз на тиждень в обов’язковому порядку їжа дається разом з кальцієм (JBL MicroCalcium) та вітамінами (JBL TerraVit). Як би ми не намагалися наблизити раціон до природного, в домашніх умовах це зробити неможливо. Тому необхідно давати кальцієві та вітамінні підкормки, за допомогою яких можна успішно імітувати повноцінне харчування. Крім того, звичайно, ультрафіолет з якого Роксі отримує вітамін D3 (як і будь-яка інша рептилія-гербівор, іншої можливості, крім як з УФ-випромінювання типу Б, вона не має). Життя рептилії в тераріумі – це імітація. Імітація природного середовища, імітація сонця, імітація світлового дня, імітація повноцінного харчування. За наявності всіх необхідних атрибутів черепаха буде активною та життєрадісною. При нестачі вітамінів та ультрафіолету не тільки якість життя, а й саме існування черепахи буде під питанням.

Читайте також  Життя Роксі та Туко (фотогалерея)

Читайте у статтях за посиланнями детальніше про важливість вітамінів та супутні проблеми при їх нестачі. Також про роль ультрафіолету і про те, які лампи потрібні в тераріумі для правильного утримання черепахи вдома.

Удовольствие написано на лице :)
Роксі після смачної страви з кальцієм 🙂

Відео

На відео можна побачити як черепаха їсть, який приблизний розмір порцій і як швидко вона це робить. Порцію треба розраховувати так, щоб черепаха з’їла її приблизно за півгодини.

Процесс поедания засушенной травы напоминает поедание чипсов. Рокси не любила сухие травы, но немножко голодовки сделало свое дело 🙂 Для здоровой и активной черепахи неделя без еды — даже не голод.

На цьому відео показаний процес харчування в прискореному режимі. У такому темпі черепаха нагадує пилосос. Взагалі здорові та активні черепахи великі ненажери. Тому важливо не піддаватися на жалісливий вигляд і годувати помірно.

Читайте також  Вітамінні та кальцієві підкормки для черепах. Роль кальцію, фосфору та вітаміну D3 в житті рептилій. Список хвороб та симптомів

На останньому відео вдалося зняти смішний момент. Волога травинка вчепилася за ніс і Роксі марно намагалася її з’їсти. Цікаво як довго вона б намагалася це зробити?.. Але, я вирішив не перевіряти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *