УФ лампа для черепахи. Як зробити правильний вибір?

Як правильно вибрати УФ лампу для черепахи? А якщо взяти подешевше лампу на китайському сайті або від китайського виробника? Давайте розберемося в цих питаннях і з’ясуємо, чи є сенс брати дорогу і якісну лампу.

УФ лампа – річ недешева, до того ж її потрібно періодично замінювати на нову. Через це часто люди дивляться тільки на критерій ціна при виборі.

Однак, вибираючи лампу за ціною, ви можете пропустити одну дуже важливу деталь – термін заміни лампи. Наприклад, популярні китайські УФ лампи ExoTerra необхідно міняти кожні 3-4 місяці (це в кращому разі, іноді бувають “холості” відразу). Їх ціна коливається в районі тисячі гривень, що не набагато дешевше європейських ламп JBL або Arcadia, у яких гарантований термін випромінювання ультрафіолету – 1 рік . У результаті те, що здається дешевшим, може обійтися в рази дорожче.

Читайте також:

А теперь про головне

Це, звичайно, якість УФ лампи. І залежить вона насамперед від спектра випромінювання. Справа в тому, що вітамін D синтезується в шкірі рептилій при довжині світлової хвилі до 304 нм, вище – навпаки, руйнується. Тому більша частина ультрафіолету, що випромінюється лампою, повинна припадати на перший діапазон, як, наприклад, у компактних ламп JBL, Arcadia або Zoo Med. Дані виробники відомі своєю якістю в усьому світі серед тераріумістів. А ось дешеві УФ лампи для рептилій не завжди можуть похвалитися такими властивостями. Спектр китайських ламп зміщений в область UVB-2 (довжини хвиль більше 304 нм), в якій не тільки не утворюється новий вітамін D, але й ще руйнується раніше накопичений. Крім того, УФ лампа не повинна випромінювати хвилі з довжиною менше 290 нм, які можуть викликати серйозні патології у живих організмів (наприклад, опік рогівки очей).

Читайте також  Чому черепаха не хоче сидіти під УФ лампою? Що зробити, щоб черепаха виходила під УФ лампу?

Наступний момент. На коробці УФ ламп для рептилій завжди вказується відсоток UVB (ультрафіолет типу Б). Наприклад, для середньоазіатських, червоновухих, болотяних черепах і безлічі інших рептилій (наприклад, бородатих агам) необхідно мінімум 10% UVB. Відсоток UVB — найважливіший параметр УФ ламп для рептилій, бо саме воно відповідає за вироблення вітаміну D у черепахи (рептилії). Саме через особливості виробництва, виготовлення та досягнення необхідного відсоткового діапазону UVB такі лампи для рептилій виділяються у вартості. Це не проста лампа денного світла. Вона замінює рептиліям властивості Сонця характерного для їх довкілля.

Але, на жаль, те, що вказують на лампах деяких китайських виробників (наприклад, ExoTerra), і те, що є насправді — це різні цифри. Не всі лампи, на яких вказується 10% UVB, видають цей спектр, тому найкраще орієнтуватися тільки на перевірених виробників та бути спокійним.

Не плутайте спеціальні ультрафіолетові лампи для рептилій з іншими ультрафіолетовими лампами!

Звичайна люмінесцентна лампа дає лише світло та призначається для освітлення приміщень. Спеціальна УФ лампа для рептилій має таку саму конструкцію, але зовсім інші властивості випромінювання. Вона перетворює світло на УФ-спектр у правильних для рептилій діапазонах. На таких лампах написано UV-Light або UVB (наприклад, для черепах та агам необхідно 10% UVB). Також зверніть увагу на вартість. Спеціальні лампи для рептилій коштують від 20 до 70 доларів, а то й більше. Крім того, їх потрібно міняти від кожних 3-5 місяців до 12-18 місяців. Все залежить від виробника. Якщо ви придбали дешеву лампу під виглядом лампи для рептилії, значить у вас лампа для інших цілей і, швидше за все, не призначена для тварин. Крім того, заборонено використовувати будь-які побутові ультрафіолетові лампи (наприклад, для манікюру, грошей, дезінфекції тощо). Це може завдати серйозної шкоди тварині!

Вибір у бік якості більш, ніж очевидний

Таким чином, вибираючи ультрафіолетову лампу для своєї тварини, ви повинні орієнтуватися насамперед на якість і бути впевнені в її ефективності та безпеці. Але ні для кого не секрет, що якість коштує грошей. Тому здоров’я вашої тварини у ваших руках.

Читайте також  Яким рептиліям необхідний ультрафіолет? Яку УФ лампу вибрати для своєї рептилії? Як рептилії отримати вітамін D?

Зверніть увагу на ще один критерій якості компактних УФ ламп для рептилій. Стосується він безпосередньо форми самої лампи. Перевірено та доведено, що краще розсіюють ультрафіолет саме спіральні компактні лампи. З цим ви можете ознайомитись у статті за посиланням:

uv-lamps
Популярні компактні УФ лампи. Серед них найкращі: JBL, Arcadia та Zoo Med.
UV-Lamps-List-(TL)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *