Як часто потрібно робити заміну УФ ламп для рептилій і чому вони потребують періодичної заміни?

Як часто необхідно робити заміну УФ ламп для рептилій і чому вони потребують періодичної заміни?

В цій статті буде описано дуже важливий експлуатаційний момент ультрафіолетових ламп для рептилій, а саме термін їх використання. Адже у кожного виробника він відрізняється (список всіх виробників за посиланням). Це є одним із головних критеріїв при виборі УФ лампи для рептилії, тому що від нього залежить, як часто потрібно проводити заміну ультрафіолетової лампи на нову. Іншими словами, термін корисного використання – це один із основних показників того, наскільки якісною є УФ лампа. Лампи від бюджетних виробників потрібно міняти набагато частіше (приблизно раз на 3 місяці), а більш дорогі та якісні виробники значно рідше (приблизно раз на рік), навіть якщо вони продовжують працювати. Далі будем розбиратись від чого це залежить.

Навіщо УФ лампу для рептилії потрібно міняти навіть якщо вона продовжує працювати?

Корисне для черепах світіння виробляється лампою за рахунок люмінофора (спеціального напилення всередині лампочки). З часом постійної експлуатації люмінофор поступово вигоряє, після чого люмінесцентна УФ лампа стає непридатною для рептилій. Умовно кажучи, стає звичайною люмінесцентною лампочкою, яка підходить хіба що для візуального освітлення. Таким є принцип роботи УФ ламп для рептилій.

Часто новачки можуть не враховувати такий важливий момент і змінюють лампу тоді, коли вона перегорить, незалежно від того, скільки вона вже відпрацювала. Але термін, протягом якого вона буде в робочому стані і термін, протягом якого вона випромінює корисний ультрафіолет, може суттєво відрізнятися. Працездатність люмінесцентної лампи +/- однакова у всіх виробників люмінесцентних ламп. А ось якість самого ультрафіолету (правильні діапазони світіння, необхідний тваринам UVB та UVA) та термін його випромінювання лампою у всіх виробників відрізняється. Тому УФ лампи для рептилій мають таку велику різницю у вартості.

З якою періодичністю потрібно змінювати УФ лампу, щоб від неї була користь?

Періодичність з якою потрібно змінювати УФ лампу, в першу чергу залежить від її якості. Під терміном використання мається на увазі час, протягом якого ультрафіолетова лампа дає корисний для рептилії ультрафіолет. Виробники якісних ультрафіолетових ламп досягають хороших показників протягом усього заявленого терміну. Наприклад, УФ лампи марок JBL, Arcadia або Zoo Med потрібно міняти раз в рік . У дешевих виробників (наприклад, ReptiGlo, Trixie, ReptiZoo) лампи не такої якості і потребують набагато частішої заміни (приблизно раз на 3-4 місяці).

Читайте також  Основні питання про кальцій для рептилій (черепах). Все про кальцієві підкормки

Важливо розуміти, що життя рептилії великою мірою залежить від ультрафіолету. У свою чергу, УФ лампа для такої тварини, як рептилія – це витратний матеріал, який потребує постійної заміни. Але термін заміни можна значно відкласти, купуючи якісні лампи.

Навіть візуально можна побачити різницю між новою та тією, що відпрацювала свій термін, УФ лампами. На фото показані дві лампи: ультрафіолетова лампа JBL, що помітно втратила колір, відпрацювала близько 10 місяців у тераріумі, а справа нова лампа.

UV-lamps Зліва відпрацьована УФ лампа, а праворуч нова

Як знати чи випромінює УФ лампа ще ультрафіолет? Як зрозуміти, що УФ лампу потрібно замінити?

Точно визначити, чи випромінює УФ лампа корисний ультрафіолет можна дорогими професійними приладами, які важкодоступні і не завжди зустрічаються у рядового тераріуміста. Тому всі ультрафіолетові лампи для рептилій прийнято замінювати з певною періодичністю, щоб бути впевненим у тому, що ваш улюбленець отримує життєво необхідний ультрафіолет. Після того, як лампа відсвітила свій термін (пам’ятаємо, що це залежить від марки лампи), її потрібно обов’язково замінити на нову, навіть якщо вона робоча. Від такої лампи вже не буде жодної користі. Життя черепахи та безлічі інших рептилій залежить від УФ-випромінювання, а лампа, яка вже не дає його, стає марною для тварини.

UVB-reptiles-list-min

Що буде, якщо довго не змінювати УФ лампу?

Якщо не замінювати УФ лампу довше за визначений термін, наслідки будуть такі ж, як і за її відсутності. І чим довше тварина не отримуватиме життєво необхідне УФ-випромінювання, тим більшої шкоди це завдасть у результаті. Крайня межа — це рахіт .

Читайте також  Метаболічна хвороба кісток (MBD, NSHP, рахіт) у рептилій (черепах). Чому в черепахи м'який панцир?

Важливо також розуміти, що завдяки своїй конструкції УФ лампа перестає давати корисний ультрафіолет не за один день, а поступово. Тому для молодих або пустельних тварин термін використання УФ лампи має бути ще меншим, приблизно на 2 місяці. Наприклад, якщо у вас УФ лампа JBL, то бажано міняти її раз на 10 місяців.

Тому, дорогі друзі, вчасно робіть заміну своєї ультрафіолетової лампи, щоб унеможливити проблеми зі здоров’ям тварини.

Детальніше про важливість ультрафіолету для рептилій:

UV-Lamps-List-(TL)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *