Основні питання про кальцій для рептилій (черепах). Все про кальцієві підкормки

Навіщо черепахам та іншим рептиліям потрібен кальцій?

Кальцій — це основа опорно-рухового апарату всіх хребетних організмів. Цей мінерал відповідає за міцність кісток та стан всього скелета. Дефіцит кальцію в організмі веде до метаболічних хвороб кісток (рахіту). Серед основних симптомів: ламкість і м’якість кісток, переломи, розм’якшення щелепи, параліч, тремор. А для черепах (у яких більша частина тіла це практично чистий кальцій), крім того, м’якість та бугристість панцира.

Дуже часто на цю недугу хворіють тварини, які нездатні отримувати в домашніх умовах кальцій повною мірою. До них відносяться рептилії, і про них йтиметься далі. Щоб ці тварини могли отримувати достатньо вітамінів та мінералів, їжу необхідно збагачувати спеціальними підкормками, імітуючи повноцінне харчування.

Однак, навіть за достатньої наявності кальцію в раціоні, необхідний вітамін D3, для його засвоєння. Для багатьох рептилій-гербіворів (сухопутних чрепах, ігуан, агам та ін.) єдиною можливістю отримати D3 є ультрафіолет (іншими способами він не засвоюється).

Докладніше про це (рекомендується до ознайомлення):

На засвоєння кальцію впливають також інші елементи. Важливо відстежувати баланс кальцію та фосфору в їжі. Наприклад, правильне співвідношення кальцію і фосфору має бути 2:1, інакше фосфор перешкоджає всмоктування кальцію.

Докладніше про важливість вітамінів та кальцію. Наслідки надлишку або нестачі вітамінів та мінералів (симптоми недугів):

Кальцій для травоядних черепах 

В природі травоїдні тварини отримують кальцій насамперед із рослин. До додаткових джерел відносяться поклади вапняку, черепашник, висохлі трупи дрібних хребетних, раковини равликів.

Читайте також  Хвороби очей червоновухих черепах. Як уникнути та що робити, якщо в черепахи проблеми з очима?

В тераріумі додатковим джерелом служить спеціальна мінеральна підкормка карбонату кальцію. В таких підкормках (наприклад, JBL , Arcadia , Zoo Med одні з найкращих виробників) міститься чистий карбонат кальцію без домішок. Завдяки надтонкому помелу частинок, кількість кальцію в них значно вища порівняно з природними джерелами. Крім того, такий кальцій краще засвоюється.

Удовольствие написано на лице :)

Кальцій для хижих (водоплавних) черепах

Якщо годувати таких черепах правильно, а точніше якщо в раціоні достатньо равликів, а риба дається з усіма нутрощами та кістками, то додатковий кальцій не настільки критично важливий, як для сухопутних черепах. Філе риби давати водоплавним черепахам марно, бо це суцільний білок і зайвий фосфор. Однак якщо черепаха зовсім маленька і не поїдає равликів, або має тривалі перебої з повноцінним харчуванням, додаткове джерело кальцію потрібне.

Малюкам можна прокрутити рибу з кісточками в м’ясорубці, додати фарш, кальцій і згодовувати пінцетом у вигляді маленьких кульок. Також можна давати з пінцету кормових комах, попередньо обсипаних кальцієм або нагодувати морквою з кальцієм дощових хробаків перед тим, як дати їх, в свою чергу, черепасі.

Кальцій для ящірок 

Ситуація з ящірками така сама, як із сухопутними черепахами. Комахи, що призначені для годування, самі по собі бідні на корисні мікроелементи і їх потрібно обов’язково збагачувати кальцієм з вітамінами. А деякі цвіркуни та таргани, крім того, містять чимало фосфору. Тому для комахоїдних рептилій додаткове джерело кальцію дуже важливе.

Як давати кальцій?

Рекомендована схема для фабричного кальцію — 1 раз на 5-7 днів. Орієнтовна доза 1 г на 1 кг тварини (чистий кальцій не потребує суворого дозування). Сухопутним черепахам, наприклад, можна сипати на трави, загортати у листя, змішувати з невеликою кількістю вологої тертої моркви. Можна також зробити густу кашку із суміші трав, перемішавши з кальцієм і давати в такому вигляді. Водоплавним черепахам додавати у фарш і згодовувати з пінцету відразу в рот. Ящіркам також згодовувати з пінцету, попередньо обсипавши комах порошком.

Читайте також  Чи дійсно вам потрібна черепаха? Яку вибрати та де її взяти?

Кальцій з D3 чи без D3?

Якщо герпетолог не прописав кальцій з D3 у складі препарату і в тварини встановлена хороша ультрафіолетова лампа, то кальцій потрібно давати чистий, він не вимагає аптечного дозування. Однак кальцій з D3 у складі потрібно давати дуже акуратно, щоб не передозувати, якщо йдеться не про рептилії-гербівори (наприклад, сухопутні черепахи, ігуани, агами та інші тварини, що повністю залежать від ультрафіолету).

Інші препарати

Самостійне приготування кальцію з препаратів, призначених для людини — не виправдана витівка. Крім того, що такий кальцій погано засвоюватиметься, його не так просто зробити. Виготовлення кальцієвої підкормки з аптечних препаратів мають місце в крайніх випадках, коли інших варіантів немає і не буде. Звичайно ж краще використовувати спеціальні кальцієві підкормки та вітаміни призначені для рептилій. Зазвичай вони відносно недорогі та їх вистачає на довго.

Переходьте на сторінки рекомендованих кальцієвих підкормок:

Корисні статті про харчування черепах:

На нашому сайті ви знайдете безліч статей на теми УФ ламп для рептилій , змісту та харчування черепах , а також іншу важливу інформацію.

Читайте також  Правильний раціон хижої (водоплавної) черепахи. Чим годувати червоновуху чи болотяну черепаху?

Крім того, можна придбати якісну УФ лампу для своєї тварини , а також кальцієві та вітамінні підживлення .

Звертайтесь, якщо вам потрібна консультація (це безкоштовно)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *