Чи можна завести черепаху без ультрафіолетової лампи?

Черепахи, як і багато інших видів рептилій, потребують правильного освітлення для підтримки свого здоров’я та комфортного життя в неволі. Одним з ключових аспектів правильного освітлення для черепах є ультрафіолетова лампа (від 10% UVB). Але враховуючи дороговизну спеціальних УФ ламп для рептилій та правильну частоту її заміни, багато людей задається питанням “а чи можна завести черепаху без УФ лампи?”.

Тому, спробуємо пояснити чи можна завести черепаху без ультрафіолетової лампи. Давайте розглянемо це питання докладніше та обʼєктивно.

Роль ультрафіолетового світла для черепах

Однією з головних причин, чому черепахи потребують ультрафіолетове світло, є його вплив на синтез вітаміну D3. Ультрафіолетове світло з діапазоном UVB необхідне для того, щоб черепахи могли виробляти вітамін D3 у своїй шкірі. Вітамін D3, у свою чергу, необхідний для поглинання кальцію з їжі. Він життєво необхідний для здоров’я кісток і панциря черепахи. Без достатнього вітаміну D3 черепахи будуть страждати від метаболічних захворювань, пов’язаних з недостатнім зміцненням кісток та панцира. Найпоширеніший недуг усіх черепах, яких утримують без УФ лампи в домашніх умовах – це Metabolic Bone Disease (або просто рахіт).

MBD (metabolic bone disses) – метаболічне порушення кісток або, простими словами, рахіт. Можна сказати, що це один з головних недугів домашніх рептилій. Зазвичай виникає через відсутність якісного (чи правильного) УФ-випромінювання. В цій статті будуть детально розглянуті наслідки захворювання. Дізнатися детальніше про нього можна в статтях:

 

Ультрафіолет в природному середовищі черепах

В своєму природному середовищі черепахи завжди отримують достатньо ультрафіолету від сонячного випромінювання. Саме тому панцир “природника” завжди має ідеальний вигляд. Адже там відсутні такі фактори, як “поганий виробник УФ лампи”, “неправильна УФ лампа“, “неправильне розташування УФ лампи”, “несвоєчасна заміна УФ лампи”, “неправильні температури” чи, що саме гірше “відсутність УФ лампи” тощо.

Читайте також  Основні питання про кальцій для рептилій (черепах). Все про кальцієві підкормки

В статті за посиланням детально розглядався та аналізувався панцир мертвих черепах з природного середовища та черепах з порушенням метаболізму через відсутність УФ лампи. Це один з найкращих наглядних прикладів, що демонструє наслідки утримання черепах без спеціальних УФ ламп.

Черепаха без УФ лампы

Черепаха без УФ лампи в неволі

Painted_turtle_f1-min

Черепаха в природі

Чи можна обійтися без ультрафіолетової лампи для черепах?

В тераріумних умовах обійтись без ультрафіолетової лампи неможливо. Однак, в якості альтернативи (якщо ваш клімат дозволяє на протязі всього року) черепах можна тримати в огородженому вуличному загоні (сухопутних) чи аналогічному басейні з берегом (для водоплавних). Загін повинен бути огородженим з усіх сторін, а сама огорожа повинна бути вкопана на глибину 30-50 см. Весь верх повинен бути накритий сіткою (для захисту від диких птахів), а температури затінку та відкритого сонця повинні бути такі ж, як і в тераріумі.

В заключення

Отже, відповідь на питання, чи можна завести черепаху без ультрафіолетової лампи, досить проста. В тераріумних умовах це зробити неможливо. Проте, це можна зробити в закритому вуличному загоні (якщо круглий рік температура дозволяє це реалізувати). Для забезпечення здоров’я та добробуту черепахи необхідно використовувати ультрафіолетові лампи та забезпечувати їм необхідне освітлення, яке відтворює природні умови їхнього середовища.

Читайте також  Як правильно давати черепахам їжу з вітамінними добавками? Як приймати кальцій для черепах?

Корисні статті про харчування черепах:

Корисні статті про лампи для черепах (рептилій):

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *